Hoe behandel je douglas hout?

Douglas hout is afkomstig van de douglasspar en daarnaast een van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Douglas hout is vooral herkenbaar aan de roodbruine kleur evenals het gelige spinthout. Het hout is erg mooi om te zien en heeft ook een fijne tot matig grove nerf.

Het hout is in grote afmetingen beschikbaar en wordt ook wel verwerkt tot multiplex. Vanwege de gunstige eigenschappen is dit hout voor bijna alle doeleinden te gebruiken zoals overkappingen en veranda’s. Door de grote veerkracht wordt het ook vaak gebruikt voor gym- of speeltoestellen. Zolang het hout niet geschilderd is, moet het uit de zon en uit de buurt van kachels gehouden worden want er komen gemakkelijk haarscheurtjes in.

De levensduur van onbehandelde douglas planken is bovendien wel 10 tot 15 jaar.  Als je het hout onbehandeld laat, verkleurt het langzaam en redelijk egaal naar blauwgrijs. Zoals bij alle houtsoorten geldt dat bij toepassing buitenshuis het hout verduurzaamd of geschilderd hoort te worden.

Hout van oude douglasbomen uit de Verenigde Staten staat in Nederland bekend als Oregon pine, deze kunnen wel 100 meter worden.

Wat zijn de voordelen van douglas hout?

 • rechte nerf
 • mooie, warme kleur
 • vrij sterk
 • relatief goedkoop
 • het kernhout bevat veel hars wat hard wordt waardoor schimmels minder kans krijgen
 • hoge buigsterkte dus gemakkelijk te verwerken
 • in grote afmetingen verkrijgbaar

Wat zijn de nadelen van douglas hout?

 • relatief veel noesten
 • beschadigd echter snel
 • geeft vlekken in combinatie met metaal vanwege het looizuur dat in Douglas hout zit
 • veel hars
 • het hout werkt waardoor er scheurvorming kan optreden
Toepassingen

Toepassingen

Douglas hout kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan:  schuttingen, overkappingen, kapschuren, dakconstructies, gevelbekleding en nog veel meer.  Tegenwoordig wordt Douglas vanwege zijn eigenschappen steeds vaker in de tuin gebruikt. Voorbeelden zijn: veranda’s, pergola’s, vlonders, meubels en schuttingen. Binnen zie je de verwerking van douglashout ook wel terug in vloeren, plafonds en wandbekleding.

Hoe kun je douglas hout behandelen?

Wil je het hout behandelen, bijvoorbeeld om het vergrijzen tegen te gaan? Of wil je daarentegen het vergrijzingsproces versnellen? Met het juiste product is het mogelijk om de originele kleur en daarnaast de goede staat van het hout te behouden. Ook kun je een grijze beits gebruiken om het vergrijzen te versnellen.

Welke verfsystemen kun je gebruiken?

 • Watergedragen Tikkurila systeem voor een semi-transparante afwerking

  Voorbehandeling: Eerst voorzie je blank hout in de vroegst mogelijke constructiefase en alle kale delen op eerder geverfd hout van Valtti Primer. Bovendien moet er een grondlaag aangebracht worden op al het buitenhout dat niet voorbehandeld of geïmpregneerd is met een goedgekeurd conserveermiddel. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten. Bescherm daarnaast planten tegen spatten. Breng de afwerklaag zo snel mogelijk aan, maar niet eerder dan 24 uur na de primerlaag.

  Afwerking: Breng Valtti Plus Color gelijkmatig en in zijn geheel aan over de gehele lengte van een log of een paar planken zodat je geen overlapping krijgt. Behandel ook de kopse kanten royaal. Behandel dan nieuwe oppervlakken tweemaal, met dunne lagen op geschaafde en log oppervlakken. Gebruik echter altijd een gekleurd product voor de behandeling van een nieuw oppervlak.

 • Oplosmiddelhoudend Tikkurila systeem voor een semi-transparante afwerking

  Voorbehandeling: Eerst voorzie je blank hout in de vroegst mogelijke constructiefase en alle kale delen op eerder geverfd hout van Valtti Primer. Bovendien moet er een grondlaag aangebracht worden op al het buitenhout dat niet voorbehandeld of geïmpregneerd is met een goedgekeurd conserveermiddel. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten. Bescherm daarnaast planten tegen spatten. Breng de afwerklaag zo snel mogelijk aan, maar niet eerder dan 24 uur na de primerlaag.

  Afwerking: Breng Valtti Color gelijkmatig en in zijn geheel aan over de gehele lengte van een log of een paar planken zodat je geen overlapping krijgt. Behandel ook de kopse kanten royaal. Behandel dan nieuwe oppervlakken tweemaal, met dunne lagen op geschaafde en log oppervlakken. Gebruik echter altijd een gekleurd product voor de behandeling van een nieuw oppervlak.

 • Watergedragen Teknos systeem

  Voorbehandeling: Eerst voorzie je blank hout in de vroegst mogelijke constructiefase en alle kale delen op eerder geverfd hout van Woodex Aqua Base Plus. Bovendien moet er een grondlaag aangebracht worden op al het buitenhout dat niet voorbehandeld of geïmpregneerd is met een goedgekeurd conserveermiddel. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten. Bescherm daarnaast planten tegen spatten. Breng de afwerklaag zo snel mogelijk aan, maar niet eerder dan 24 uur na de primerlaag.

  Afwerking: Breng Woodex Aqua Classic gelijkmatig en in zijn geheel aan over de gehele lengte van een log of een paar planken zodat je geen overlapping krijgt. Behandel ook de kopse kanten royaal. Behandel dan nieuwe oppervlakken tweemaal, met dunne lagen op geschaafde en log oppervlakken. Gebruik echter altijd een gekleurd product voor de behandeling van een nieuw oppervlak.

 • Watergedragen Drywood/Teknos systeem voor een dekkende afwerking

  Voorbehandeling: Eerst voorzie je blank hout in de vroegst mogelijke constructiefase en alle kale delen op eerder geverfd hout van Drywood Easyprimer. Bovendien moet er een grondlaag aangebracht worden op al het buitenhout dat niet voorbehandeld of geïmpregneerd is met een goedgekeurd conserveermiddel. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten.

  Afwerking: Drywood VVH Master goed doorroeren en indien nodig verdunnen volgens de instructies. Schilder dan twee lagen op nieuwe oppervlakken en een of twee lagen bij herschilderen. Dit is afhankelijk van het kleurverschil van de ondergrond evenals de conditie van het te behandelen oppervlak. Bij het behandelen van geïmpregneerd hout met lichte kleuren eveneens twee of drie lagen aanbrengen. Reserveer vervolgens genoeg product en werk een oppervlak in een keer af, om zo kleurverschillen te vermijden en een gelijkmatig resultaat te verkrijgen. Behandel ook de kopse kanten van het hout royaal.

 • Watergedragen Teknos systeem voor een dekkende afwerking

  Voorbehandeling: Breng eerst een laag blank houtconserveringsmiddel Woodex Aqua Base Plus aan. Laat dit vervolgens één dag drogen. Behandel daarna de houten oppervlakken voor met Nordica Primer en laat de oppervlakken, afhankelijk van het weer, 1 – 3 dagen drogen. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten.

  Afwerking: Nordica Classic goed doorroeren en indien nodig verdunnen volgens de instructies. Schilder dan twee lagen op nieuwe oppervlakken en een of twee lagen bij herschilderen. Dit is afhankelijk van het kleurverschil van de ondergrond evenals de conditie van het te behandelen oppervlak. Reserveer vervolgens genoeg product en werk een oppervlak in een keer af, om zo kleurverschillen te vermijden en een gelijkmatig resultaat te verkrijgen. Behandel ook de kopse kanten van het hout royaal.

  Naast Nordica Classic kun je ook voor een andere glansgraad kiezen, o.a. Nordica EkoNordica Matt en Nordica Matt Black

Contact

Heb je nog vragen of wil je meer weten over
de mogelijkheden voor jouw project?

Nog vragen?