Hoe kies je de juiste kleur voor je interieur?

Het kiezen van een kleur voor de muren van je woning kan soms ontmoedigend zijn. Hier volgen een aantal tips, hoe je tot de juiste keuze kunt komen.

De allereerste stap van elk interieurproject is er over fantaseren. Het is leuk en inspirerend om de ruimte van je dromen in beeld te brengen. Wanneer het tijd is om de kleur van de muur te selecteren, lijkt de taak vaak overweldigend. Hier volgen vijf eenvoudige stappen, hoe je een mooie kleur selecteert om eender welke stijl te accentueren uit de grote verscheidenheid aan kleuren in een kleurenpalet.

1. Maak een moodboard

1. Maak een moodboard

Maak een moodboard voordat je naar kleurenstalen kijkt. Gebruik Pinterest of tijdschriften om foto’s te verzamelen van kamers en stijlen die je leuk vind. Kijk dan eens naar het moodboard. Wat voor sfeer ontstaat er in het interieur? Welke kleur en stijl worden het meest gepresenteerd op de foto’s?


Een moodboard helpt je om te zien wat je echt leuk vindt en welke stijl je wilt creëren in de kamer. Op de foto’s kun je zien welke kleuren je het meest bevallen.

3. Bekijk het kleurenpalet

3. Bekijk het kleurenpalet

Wanneer je een kleur hebt geselecteerd, kijk dan naar het kleurenpalet of de kleurstalen en concentreer je alleen op de kleur die je hebt geselecteerd. Let op de tinten; houd je van lichter of donkerder, koud of warm. Bekijk de kleurstalen in verschillende belichtingen. Kleuren zullen er anders uitzien onder verschillende verlichting en dat is volkomen normaal. Concentreer je op het gevoel dat je hierbij krijgt en vertrouw op je intuïtie.

4. Selecteer de juiste tint

4. Selecteer de juiste tint

Als je nog maar een paar keuzes over hebt, selecteer je de gewenste nuance. Een eenvoudige regel om te volgen is om een rustige en iets lichtere tint te kiezen dan je zou willen. Wanneer de kleur op een grote muur is aangebracht, voelt de kleur sterker aan dan op een kleine kleurstaal.
 

5. Test de kleur uit

5. Test de kleur uit

Als je absoluut zeker wilt zijn van je kleurkeuze, of als je niet kunt kiezen tussen twee kleuren, doe dan een proefschildering. Schilder een klein gebied met de verf en bekijk ze onder verschillende belichting.  Kies de tint die je het beste bevalt. Vergeet niet dat er geen verkeerde keuzes zijn, alleen verschillende stijlen en smaken!