Wat kan er fout gaan bij het schilderen van een houten huis?

We hebben een aantal punten opgesomd waarmee je rekening moet houden om een langdurig resultaat te verkrijgen en de meest voorkomende fouten te vermijden. Hier zijn onze tips om het meeste uit je schilderwerk te halen.

4 fouten bij het schilderen van een houten huisgevel

De zomer is een perfecte tijd om de buitenkant van een houten huis te schilderen, maar als je het niet op de juiste manier doet, kan het zijn dat je een oppervlak krijgt met kleine belletjes of zelfs dat de verf niet lang blijft zitten. Een goed geschilderd huis ziet er prachtig uit, maar een huis schilderen is meer dan esthetiek. De oppervlakken van het huis werken als een aantrekkelijk aspect en verf beschermt de buitenkant tegen verschillende weersomstandigheden – zonlicht, UV-licht, regen. Daarom is schilderen cruciaal voor het onderhoud van een houten huis. Wat kan er dan nog fout gaan?

Onzorgvuldige voorbereidingen voor het schilderen

Fout 1

Onzorgvuldige voorbereidingen voor het schilderen

Vaak worden de houten oppervlakken na verloop van tijd vuil, dus het eerste dat je moet doen voordat je de buitenkant van een huis schildert, is de gevel schoonmaken. Door de oppervlakken zorgvuldig schoon te maken, zorg je ervoor dat je alle schimmel en aanslag weghaalt.

Als vuil en schimmel achterblijven, kunnen ze door de verf heen komen en het eindresultaat beïnvloeden. Door het oppervlak grondig te reinigen, zorg je ervoor dat de nieuwe verf beter aan het oppervlak hecht. Als je deze stap overslaat, hecht de nieuwe verf niet goed op het oppervlak en is het eindresultaat wellicht niet blijvend.

Schilderen bij verkeerde weersomstandigheden

Fout 2

Schilderen bij verkeerde weersomstandigheden

Als je buiten schildert, moet je rekening houden met het weer. De beste weersomstandigheden zijn een warme dag met een bewolkte hemel, bij voorkeur rond de 20 graden. Verf is niet ontworpen om te worden aangebracht in natte omstandigheden, dus je moet vooruit plannen en ervoor zorgen dat je je project kunt voltooien terwijl het droog weer is. Ook moet de te schilderen ondergrond droog zijn.

Je moet niet alleen nat weer vermijden, maar ook direct zonlicht. Schilderen in zeer zonnige omstandigheden is niet aan te raden omdat de verf die je aanbrengt dan te snel droogt en de warmte van het zonlicht kleine belletjes op het oppervlak kan maken terwijl de ondergrond nat blijft en probeert te drogen.

 

De kleur kiezen vanaf een beeldscherm

Het kiezen van een kleur voor de buitenkant van een huis kan een uitdaging zijn. Met telefoonschermen, tablets en computerschermen kunnen we een enorm kleurenpalet ontdekken, maar het is essentieel om te onthouden dat de beste beslissing wordt genomen op basis van een papieren kleurenkaart.

Kleuren die worden weergegeven op schermen kunnen er iets anders uitzien, afhankelijk van de kalibratie en helderheid van het beeldscherm. Hierdoor is het moeilijk om precies de juiste kleur te kiezen.

Maak daarom gebruik van een papieren kleurenkaart of maak gebruik van een tester die je thuis kunt uitproberen.

Het verkeerde product kiezen

Fout 4

Het verkeerde product kiezen

Ten slotte moet de verf worden geselecteerd op basis van het soort materiaal. Het schilderen van de buitenoppervlakken mag alleen met buitenverf worden gedaan. Dit zorgt ervoor dat de kleur het langst blijft zitten. Om een goed en duurzaam schilderresultaat te krijgen, gebruik je kwasten voor buitenschilderwerk van hoge kwaliteit en reinig je deze zorgvuldig in afwachting van de volgende schilderbeurt.