Logs repareren carport en woning

Sommelsdijk

Intro

Een schitterende houten woning in het Zeeuwse dorp Sommelsdijk. Helaas, geschilderd met een alkyd verfsysteem. Gelukkig heeft het houten huis grote overstekken, waardoor de weersinvloeden beperkt zijn op de logwanden en er weinig houtaantasting is ontstaan.

  • Type woning
    Houten woning

Ernstige houtrot

Bij de houten carport is dit echter niet het geval. Deze staat in weer en wind, met ernstige houtrot als resultaat. Wat is er aan de hand? Door regenwater (in combinatie met wind) worden de logs nat. Dit regenwater dringt tussen de log openingen en scheuren in de logs. Normaliter is dit geen probleem want een goed vochtregulerend verfsysteem zorgt dat het water eruit kan. Dit gaat echter niet op voor een alkyd verfsysteem, want dit verfsysteem sluit juist af. Eenvoudig gezegd; het vocht wat er in komt, kan er bijna niet meer uit, met houtaantasting als gevolg.

Al met al is het een redelijke klus geweest om de logs er weer netjes in terug te maken. Met name een van de kolommen, die is gedeeltelijk vervangen.

Tot slot zijn de nieuwe logs op de juiste manier behandeld met verfproducten van Tikkurila. Hopelijk blijft de schade bij het houten huis beperkt.